Din seksualitet er ikke konstant
Alle menneskers seksualitet varierer ud over et helt liv, og vi har alle perioder, hvor vi er mindre seksuelt aktive end andre. Fysiske sygdomme som fx sukkersyge påvirker også seksualiteten. Desværre har vi en uhensigtsmæssig vane med at sammenligne vores nuværende livssituation med dengang, tingene fungerede allerbedst. Det kan gøre det svært at blive tilfreds med tingenes tilstand, fordi det aldrig bliver lige så godt som det var engang.
Hvis nogle af dine seksuelle udfordringer hænger sammen med, at du er skuffet over, at du ikke har den samme seksuelle formåen, som fx da du var helt ung, ligger der et arbejde for dig i at acceptere, at tingene ændrer sig med tiden og alderen, og at sex ikke altid er fantastisk og eksplosivt. Du kan også støtte dig selv ved at udvide din opfattelse af, hvad sex er.
Man bliver klog af viden og variation
Sex behøver ikke altid at handle om at have samleje og få orgasme, men handler også om kærtegn, berøring, nærhed og tryghed. Du kan forsøge at blive klogere på, hvad der fungerer godt, og hvad der fungerer mindre godt, ved fx at spørge dig selv:
Hvad har betydning, når mit sexliv fungeret godt?
(Fx når jeg har mentalt overskud, når jeg er tryg ved min partner, når jeg har selvtillid, osv.)
Hvad har betydning, når mit sexliv ikke fungerer?
(Fx når jeg er stresset og ude af balance, når jeg ikke får det sex, jeg gerne vil have, når jeg er sur på min partner, min medicin, osv.)
Når du har skrevet de positive og negative faktorer ned, kan du blive bevidst om, hvad der er vigtigst for, at din seksualitet fungerer. Og hvis der er kommet en overvægt af negative faktorer, kan du forsøge at skabe den gode ramme for, at der igen kan komme plus på den seksuelle konto. Fx ved at tage i sommerhus eller i spa med din partner, passe på din søvn, snakke med nogen om dine udfordringer osv.