​​​​

Selvmedicinering

Mange med psykisk sygdom forsøger at lindre angst, depression eller psykotiske symptomer med alkohol, stoffer eller receptpligtig medicin, der ikke er ordineret til dem. Det kan også kaldes for en form for selvmedicinering. 

​​Rusmidler som lindring af symptomer eller bivirkninger​​

Nogle rusmidler kan reducere ubehagelige psykiske og fysiske symptomer så som angst, tristhed, forladthedsfølelse, depression, psykoser og søvnløshed. Derfor kan der opstå en afhængighed af alkohol, stoffer eller receptpligtig medicin, der i realiteten er et forsøg på at selvmedicinere sig selv for at få det bedre.

Problemet er bare, at hjernen vil 'kræve' mere og mere af rusmidlet. Det forbrug, der opstår, og dets sideeffekter, skaber en afhængighed, der kan have store konsekvenser for dig selv og dine omgivelser. Dette komplekse samspil mellem psykisk sygdom, afhængighed eller skadelig brug af rusmidler kaldes for en dobbeltdiagnose. 

Rusmidler og psykisk sygdom er en rigtig dårlig cocktail

Udover afhængigheden kan rusmidler også forværre dine underliggende symptomerne på en psykisk sygdom. Det skyldes fx stoffet dopamin, som frigives i hjernen, når du tager stoffer eller dulmer symptomer med alkohol. Dopamin har en række vigtige funktioner i vores hjerne, men desværre også den kedelige effekt, at det kan udløse eller forværre symptomer på psykisk sygdom.

Hvis du bruger rusmidler til selvmedicinering kan det være svært fx:​

  • at skelne, hvad der skyldes psykisk sygdom og hvad der skyldes en afhængighed eller et skadeligt brug af rusmidler
  • at det være svært at dosere medicin på den bedst mulige måde, hvis der er en underliggende afhængighed/misbrug, du ikke har fortalt om
  • at du kan udvikle hash- eller andre stofpsykoser, også uden aldrig at have været psykotisk før.

Der er hjælp at hente

For at håndtere sammenhængen mellem psykisk sygdom og selvmedicinering er det afgørende, at du får hjælp af professionelle. Der vil inden længe ske store forandringer i psykiatriens behandlingstilbud, hvis du har en psykisk sygdom og afhængig af rusmidler.

​Læs mere om behandling af psykisk sygdom, afhængighed og skadeligt brug af rusmidler​​​Redaktør