​45-årige Nick har givet input til bl.a. patientinformation og indretning i retspykiatriens nye bygning på PC Sct. Hans. Han skal ikke selv flytte med, men håber, at andre kan bruge hens erfaringer.

Nick: "Det er fedt at føle, at man kan være noget for andre"

​Når man er indlagt i mange år i den lukkede retspsykiatri, er det vigtigt, at der er mulighed for aktiviteter, siger Nick. Hans erfaringer bliver brugt, når der skal tages beslutninger om alt fra møbler og indretning til ny ordning for kontakt-teams i den nye retspsykiatri på PC Sct. Hans.

Vent...

Som indlagt i retspsykiatrien ved man ikke, hvor længe, man skal være der. Og hvis dagene føles for lange, kan kedsomheden og de negative tanker let tage over.

Dert ved 45-årige Nick, der har været indlagt i retspsykiatrien på PC Sct. Hans siden 2013 - de sidste fire år på et åbent afsnit.

Efter planen er han klar til at blive sluset ud om et års tid.

Han er med til at give input til den nye retspsykiatri 'Udsigten' baseret på sine egne erfaringer som patient på et lukket afsnit - lige fra udformning af skilte og foldere med patientinformation til valg af kontaktperson, møbler og indretning i de nye rammer.

 126 patienter flytter ind i november, når retspsykiatrien på PC Glostrup og PC Sct. Hans bliver samlet i Udsigten.

- Hvis jeg kan være med til at gøre en forskel for dem, der skal bo her, vil jeg gerne byde ind med det, jeg kan, fortæller Nick, der har sagt ja til en gå en tur i det næsten færdige byggeri og fortælle, hvad han tænker om det.


I træningskøkkenet kan man træne køkkenfærdigheder og fx bage.

Multisalen kan bruges til alt fra badminton, hockey, fodbold og håndboldkampe til sociale arrangementer og workshops for medarbejdere. Nick foreslår fx filmaftener.


Vil gerne arbejde frivillig
t

Nick er født og opvokset på Nørrebro og blev syg som 27-årig, hvor han fik diagnosen paranoid skizofreni.

Han har arbejdet siden 9. klasse – blandt andet som daglig leder af værestedet Gadepulsen på Nørrebro, hvor han fik en 2-årig pædagogisk uddannelse.

- Til rødder, der arbejder med rødder, som han siger.

Han har også været murarbejdsmand, arbejdet i Søstrene Grene, på Rigshospitalet og i butikken Kop og Kande.

- Jeg er god til at tegne, så jeg var med til at lave skilte og udsmykke butiksvinduer på Strøget, fortæller Nick, der har seks voksne børn – fem piger og en dreng, som han har kontakt til.

Han ikke lyst til at tale om den dom, der gør, at han har en retslig foranstaltning, men glæder sig til at kunne gøre en forskel i samfundet igen. Men ikke i et ordinært arbejde.

- Det kan jeg ikke, for jeg har svært ved tider, og det rumler i mit hoved. Men måske frivilligt arbejde i en genbrugsbutik et par timer om ugen. Jeg har altid kunnet lide at være sammen med andre, men har ikke kunnet i mange år, fordi jeg har været for syg.

Flere tværgående aktiviteter

I denne uge har han været med til at vælge de skilte, der skal vise vej i bygningen og anbefalet, at de får plastikfolie, hvis de skal holde. For man risikerer, at der bliver rørt ved dem ved fx elevatoren, af kedsomhed - et ord, der dukker op flere gange.

- Når man er indlagt på et lukket afsnit i retspsykiatrien, ved man ikke, hvornår det slutter. Det er lidt som weekend hele tiden, så man kan godt miste modet og blive lidt doven. Kedsomheden er det værste, for man har for meget tid til at tænke over det lort, man har lavet, og man savner sin familie udenfor, forklarer Nick, der selv tegner, spiller bordtennis eller skriver breve til sine børn, når tiden føles lidt lang.

I de nye rammer i Udsigten er der lagt vægt på tværgående aktiviteter, og der er direkte udgang til små haver fra hvert afsnit og en stor multisal, varmtvandsbassin, musikrum og café inde på området, hvor man i dag ofte skal ud af matriklen for at lave aktiviteter.

Det bliver også nemmere at mødes med flere patienter på tværs af afsnittene.

Nick ser for sig, hvordan den store multisal også kan bruges til andet end sport, fx sociale arrangementer.

- Det kunne være fedt med en filmaften med popcorn og en masse puder på gulvet og et kæmpe lærred, siger han.

Faste aktiviteter med blandt andet sport er med til at give en rytme i hverdagen, forklarer han.

- Hvis jeg sad her, ville det fx være vigtigt for mig at vide, at jeg kunne tage med  Dennis, Morten og Mikkel ned og spille basketball om tirsdagen og hjælpe til i caféen om torsdagen.

Patientstuen er vendt, så der kommer mest muligt dagslys og kig til naturen.

Hver patientstue har eget bad og toilet, så man ikke skal ud af værelset for at bruge badeværelset. Tv. ses kvalitets- og forbedringskonsulent på PC Sct. Hans Christian Delcomyn sammen med Nick, der er indlagt i retspykiatrien.

Tryghed for alle

I Velkomsthuset, der er den fælles indgang, skal scannere som dem, man kender fra lufthavnen sikre, at der ikke kommer stoffer og uønskede ting ind i bygningen. Et ønske, der også kommer fra patienterne selv.

- Mig og en anden patient, Michael, der har været med i patientpanelet, forstår valget om brug af scannere, så man kan slippe for stoffer. Det kunne være rart at vide, at her er stoffrit, for folk reagerer forskelligt på det, og så kan det komme til at sejle lidt, siger han.

Vi går videre til de nye besøgslejligheder med store glasfacader. Lejligheden har eget the-køkken, toilet og lidt legetøj til børn, så man kan få besøg af sin familie uden fx at tilkalde personalet for at komme på toilettet

- For mig, der har børn, ville det betyde alt med sådan et rum. Min søn har ikke lyst til at besøge mig i dag, fordi det er lidt fængselsagtigt, og det gør ham ked af det. Men hvis jeg kunne sige "skat – vi har vores eget rum, hvor ingen forstyrrer os, og der er en Play Station og noget legetøj," så får man mere ud af den tid, man har sammen.

Plantekasser og en snak i hverdagen

Midt i et stort, lyst rum med udsigt til den store aktivitetshave, er der lavet et caféområde. Det er oplagt at inddrage patienterne i at drive den, mener Nick.

- Jeg synes helt sikkert, man skal satse på, at dem, der har det godt kan hjælpe til. Også bare et par timer om ugen, for det er fedt at føle, at man kan være noget for andre, siger han.

Han foreslår også, at patienterne er med til at passe haven.

- Man kunne jo tænke i nogle plantekasser med lidt jordbær og grønt, man kan gå og ordne. Der kunne sagtens stå seks kasser med højbede med chilli, oregano og tomater. Der er altid nogen, der gerne vil være med til at passe det.

Længere nede ad gangen ligger et af de fire patientafsnit med fælles opholdsrum, træningskøkken, spisepladser og sofa-område. Som noget nyt kommer der en front office midt i rummet, hvor medarbejderne kommer til at sidde og dokumentere sammen med patienterne frem for på et lukket kontor.

- Det vil hundrede procent blive nemmere at få en snak, når der er brug for det, siger Nick.

- Jeg er fx der i min proces, hvor jeg snakker meget og taler om min fortid. Der er det rart, at de er ude i miljøet og man kan sige "I dag har jeg en dårlig dag, kan du snakke?" til en medarbejder, der sidder og strikker eller sidder og arbejder i stuen med os.

Nick har også givet input til nye ordning, hvor man selv er med til at vælge sit kontaktteam for dagen. Ordningen bruges på flere afsnit i dag, men kommer efter planen til at gælde alle afsnit efter flytningen.

- Det er rart, at man selv kan være med til at vælge, for det er selvfølgelig ikke alle, man har lige god kemi med, og når man er sammen otte timer om dagen, er der rart, at det er en person, der betyder noget for én, siger Nick.

Mere privatliv og medbestemmelse

I patientkøkkenet på afsnittet får hver patient sit eget lille køleskab, hvor man kan have lidt drikkevarer og lave en hurtig mad.

Det giver mere selvbestemmelse og måske færre konflikter, vurderer Nick.

- På de fleste afdelinger i dag deler man et fælles køleskab, og der kan jo godt forsvinde en cola hist og pist, og det kan give nogle spændinger.

Inde på patientstuen er der også lagt vægt på privatliv og mulighed for at trække sig. Et højt ovenlysvindue giver dagslys på alle tider af døgnet, og hver stue har eget bad og toilet. 

Man kan sidde i den indbyggede bænk i vindueskarnappen, og der er indbygget skabe og skrivebord i træ.

- Det er rart, at man ikke skal dele toilet med to-tre andre, men kan have sin tandbørste stående og gå på toilettet uden der ligger barbermaskine og hår i vasken, fordi én lige har barberet sig. Det er rart, at man kan trække sig og ikke skal ud, når man skal bruge badeværelset, siger han.

Få det bedste ud af det

Selv om han ikke selv flytter med til det nye, er hans håb, at han kan bygge bro til de patienter, der gør.

- Man kan lige så godt få det bedste ud af det. Til dem, der ikke har lyst til at flytte, siger jeg, at hvis du selv gør det, der skal til, så får du mange flere muligheder for at lave noget og mere frihed. Skulle jeg sidde på lukket igen – det skal jeg forhåbentlig aldrig mere – så ville jeg i hvert fald gerne være her.


Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor