​​​​​Ny Psykiatri Bispebjerg: Dronefoto fra april af første færdige bygning til venstre og klargøring af byggegrund til etape 2 til venstre. 

Nu starter fase 2 af byggeriet Ny Psykiatri Bispebjerg

​De gamle psykiatribygninger på Bispebjerg er fortid. De er alle revet ned nu for at gøre plads til, at de sidste to nye, moderne bygninger kan skyde op af jorden. Næste fase af det store byggeprojekt ’Ny Psykiatri Bispebjerg’ er netop startet op. Med opførelsen af Ny Psykiatri Bispebjerg er målet at skabe forbedrede og trygge rammer for patientbehandlingen på Psykiatrisk Center København.
Vent...

Den første flotte bygning til Psykiatrisk Center København (PCK) på Bispebjerg blev taget i brug i november 2022, og nu starter arbejdet op med to næsten identiske bygninger, som udgør sidste del af, hvad der bliver et 22.500 m2 sammenhængende bygningskompleks med glasgange, der skal forbinde de tre forskudte bygninger. 

Når de nye rammer på Bispebjerg står helt færdige i 2025 samler de 200 af PCK’s 253 sengepladser og kommer til at rumme størstedelen af centrets døgnbehandling, specialambulatorier og forskningsenheder. Om det fortæller Line Duelund, centerchef på PCK:  


- Det bliver en stor opgave og forandring og ikke mindst en stor forbedring for patienterne på PCK, at vi har udsigter til et mere samlet center. Vores nye hus på Bispebjerg vil give bedre vilkår for sammenhængende patientforløb, så vores patienter ikke evt. skal flyttes fra en matrikel til en anden under deres indlæggelse. Derudover får særligt patienterne på Gentofte-matriklen langt bedre forhold med de nye enestuer med eget bad og toilet, adgang til have og smukke rammer, fortæller Line Duelund, der også lægger vægt på, hvad det nye hus får af betydning for centrets medarbejdere:


- For alle os, der arbejder på PCK, vil det betyde, at vi møder og ser hinanden i hverdagen og får langt bedre mulighed for både faglige og sociale fællesskaber på tværs. Alle medarbejdere vil også i højere grad kunne få glæde af de mange eksperter og forskere, som arbejder på PCK.

Det rummer Ny Psykiatri Bispebjerg i 2025Den første færdige bygning (Bygning A) rummer hovedindgang, akutmodtagelse, fire sengeafsnit med i alt 74 patientstuer, ECT-klink og centerledelse. Byggeperiode: 2019-2022.

De to resterende bygninger (Bygning B+C) kommer til at rumme otte sengeafsnit samt uddannelsesfaciliteter og multisal. Byggeperiode 2023-2025.

Det nuværende Lersø Park-kompleks på Bispebjerg renoveres, så PCK kan benytte syv etager til fx kliniske støttefunktioner, ambulatorier og/eller forskning. Renoveringsperiode: 2025-2027.

Byggegrunden gøres klar

Men før flere patienter kan få glæde af de nye rammer i etape 2, skal entreprenørvirksomheden Tscherning have foretaget udgravning og klargøring af den jordede byggegrund – den såkaldte byggemodningsperiode går nu i gang og står på til midten af august. Herefter overtager MT Højgaard arbejdet. De står for hele råhus-delen, hvor betonelementer hejses på plads af store kraner og samles af kompetente byggefolk og maskiner, som var det klodser, der passede perfekt sammen i et LEGO-byggeri. De rå rammer forventes at stå klar i løbet af foråret 2024.

Se dronefilm fra april nedenfor, hvor der lægges sidste hånd på at gøre byggegrunden klar til, at etape 2 kan skydes i gang. 

​Endnu en stor flytning i sigte

I første fase af byggeprojektet flyttede patienter og medarbejdere på PCK fra de daværende bygninger på Bispebjerg samt fra matriklen på Rigshospitalet ind i den nye bygning på Esther Ammundsens Vej. Når næste fase af byggeriet står færdig, flytter patienter og medarbejdere fra Frederiksberg og Gentofte til Bispebjerg, hvoraf 53 senge forbliver tilbage på Frederiksberg. Og selvom medarbejdere og patienter først har udsigt til at kunne flytte ind i foråret 2026, er forberedelserne til den næste store flytteproces så småt i gang:  

- I sidste uge gik vi i centerledelsen i gang med at planlægge forberedelserne til 2. etape: Hvordan skal vi organisere os, hvem skal arbejde hvor, og hvilke patientforløb og arbejdsgange skal der være i det samlede center? Medarbejdere og ledere er allerede begyndt at stille disse spørgsmål, selv om der er længe til indflytning. Så selv om vi er i god tid, er det på høje tid at komme i gang, fortæller Line Duelund.  


​Facaden på den første bygning til PCK, som siden november 2022 har huset medarbejdere og patienter. Foto af Tomas Bertelsen ​

Fakta om byggeriet

Med opførelsen af Ny Psykiatri Bispebjerg er målet at skabe forbedrede og trygge rammer for behandlingen på Psykiatrisk Center København.

Byggeriet er tegnet af PLH Arkitekter i samarbejde med Friis og Moltke og tager afsæt i helende arkitektur, hvor forskellige former for lys, behagelig akustik, naturlige elementer og indre gårdhaver skal bidrage til patientens muligheder for at komme sig.

Nuværende og tidligere patienter, pårørende og medarbejdere er løbende blevet inddraget i udviklingen af byggeriet for at skabe nogle rum og faciliteter, alle kan være glade for.

Ny Psykiatri Bisbjerg er på i alt 22.500 m2 og rummer en række nye og forbedrede faciliteter:

 • 200 enestuer med eget bad og toilet

 • 12 sengeafsnit

 • Akutmodtagelse

 • ECT-klinik

 • Multirum til aktiviteter

 • Sanserum

 • Fællesområder med sofaområde og køkken

 • Gårdhaver

 • Personalefaciliteter og kontorområder

 • Undervisnings- og forskningsfaciliteter

 • Alle sengeafsnit har niveaufri adgang til haverum

 • Tandlægeklinik​

Redaktør

Kommentarer 

Du skal være logget ind for at benytte denne funktionalitet.

Opret profil
RSS kommentarspor Tilmeld kommentarspor