Det emmede af faglig respekt, nysgerrighed og stor spørgelyst fra kl. 8 til kl. 15 i Auditorium 1 og foyeren på Rigshospitalet på den årlige forskningsdag. Bredden i RHPs forskning var tydelig, men fælles for forskningsprojekterne er ønsket om og målet med at komme til en dybere forståelse af, hvad og hvordan vi forbedrer patienternes behandling.
I alt 52 posters blev hængt op i løbet af forskningsdagen.

Tre sessioner viste nuacerne i RHPs aktuelle forskning
11 forskningsprojekter opdelt i tre sessioner, fire ph.d.-afhandlinger og i alt 52 posters blev formidlet torsdag den 19. juni, da RHPs årlige forskningsdag blev afholdt på Rigshospitalet. De fire sessioner var ’billeddannende teknikker’, ’medicinske behandlinger’ og ’kognition’ samt årets ph.d.-afhandlinger. Ifølge vicedirektør Ida Hageman formåede programmet på en gang at vise nuancerne i RHPs forskning, men også hvor sammenhængende forskningen er:
- Det er vældig stimulerende at opleve fremlæggelserne, at gå rundt blandt posterne og opleve engagemenet og spørgelysten. Samtidig må jeg bare tage hatten af for forskernes formidlingsevne – der er tale om meget komplekst stof, der bliver fremlagt så enkelt som muligt. Det er vigtigt for alle tilhørere, som måske ikke har ekspertviden inden for de enkelte områder, men også vigtigt, fordi vi blandt publikum i år både havde pårørende og patienter, udtaler Ida Hageman.
KAGs kobler forskning og det kliniske arbejde
Ifølge Ida Hageman er forskere at betragte som kreative sjæle, der ligesom kunstnerne i vores samfund udfordrer det bestående, og som vedvarende stiller nye spørgsmål til den eksisterende behandling og opfattelse af sygdommene og deres årsager:
- Forskerne tænker hele tiden på, om vi kan gøre det bedre for patienten. De stiller spørgsmål og finder svar, og de skaber dybere indsigt og forståelse for lidelserne og behandlingen. Der er ingen tvivl om, at patienten er i centrum her – for det er dem, det hele handler om, uddyber Ida Hageman, og fortsætter:
- Vi er som samfund dybt afhængige af forskning. Den skubber til sundhedsudviklingen og giver os essentiel viden og indsigt i kompleksiteten af multifaktorielle lidelser. Vores kliniske akademiske grupper (KAGs) er et godt organisatorisk eksempel på, at vi kobler forskningen med det kliniske arbejde – og omvendt.

Flot formidling af kompleks forskning
Professor og leder af Center for Neuropsykiatrisk Depressionsforskning Poul Videbech og overlæge Ulla Knorr, Psykiatrisk Center København, gav i deres oplæg til prisuddelingen udtryk for, at det havde været en svær opgave at skulle udvælge blandt alle fremlæggelserne, fordi alle var så godt formidlet.
Blandt de opstillede kriterier var derfor et krav om, at emnet skulle være pædagogisk enkelt præsenteret, fordi der blandt publikum også var patienter og pårørende, og at der naturligvis skal være sammenhæng mellem data og resultater samt relation til psykiatriske patienter med kliniske problemstillinger.
Markant stemmesluger vandt publikums hjerte
Med hele 40 % af stemmerne gik publikumsprisen til Krzysztof Gbyl, ph.d.-studerende, Psykiatrisk Center Glostrup for fremlæggelsen af 'Effect of electroconvulsive therapy on cortical thickness in patients with depression – a longitudinal MRI study'. Flere blandt publikum begrundede deres valg med, at fremlæggelsen var klar, tydelig, pædagogisk inden for klinisk relevant forskning, og at foredragsholderen var engageret og hans synspunkter skinnede igennem på en god måde.
Videnskabens veje - en podcastserie om RHPs forskning
Det er vigtigt at videndele vores forskning, og derfor brugte Ida Hageman også dagens anledning til at slå på tromme for RHPs egen podcastserie, Videnskabens veje. Her kan man høre vores forskere fortælle om deres fund og resultater.
- De er supergode, siger vicedirektør Ida Hageman. - Jeg lytter til dem på mange forskellige tidspunkter - fx i morges på cyklen. Jeg har hørt dem alle, og jeg glæder mig til, at der snart kommer flere.
>
Fedt! Det må jeg høre - link til Videnskabens veje
En ære at være udvalgt til at fremlægge sin forskning
På baggrund af indsendte abstracts udvælger og sammensætter planlægningsgruppen programmet, så oplæggene lever op til kriterierne om samlet set at repræsentere centrene og vise bredden i den aktuelle RHP-forskning.
Marie Kim Wium-Andersen, postdoc fra Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse, præsenterede resultater fra projektet ’Antidiabetic medication and risk of dementia in patients with type 2 diabetes’.
Marie: - RHP sender et vigtigt og stærkt signal med en årlig dag dedikeret til forskning. Det betyder desuden, at vi kan videndele vores forskning, og at vi kan få respons på relevansen hos andre. At deltage en dag som i dag er utroligt spændende, fordi der er så mange, der lytter med og så meget spændende forskning, man kan blive inspireret af.
Ida: - Jeg føler mig beæret over, at vi er udvalgt til den mundtlige præsentation, fordi det også betyder, at vores forskning er blevet anerkendt og har interesse for andre. Og så har vi fået rigtigt mange gode kommentarer med hjem. Jeg håber, at alle os, der har fået mulighed for at præsentere på scenen og på posters, er med til at inspirere andre forskere eller igangsættelse af nye forskningsprojekter.
Maries søster, Ida Kim Wium-Andersen (t.v.), der er ph.d.-studerende på projektet ved PC København, har ligeledes deltaget i forskningen. Ida, der er på barsel med sin datter, Rose på 3,5 mdr. overværede fremlæggelsen.

Jeff Zarp Petersen, psykolog og ph.d.-studerende i NEAD Group, PC København, Rigshospitalet: - En dag som i dag viser bredden i vores felt, og hvordan fremtidig psykiatrisk behandling kan udvikles yderligere.
- Det er en fantastisk oplevelse at få lov til at præsentere sin forskning på RHPs Forskningsdag. Min præsentation af vores forskning var i år med fokus på metodemæssige optimeringer af kliniske behandlingsstudier, så det har været rigtigt spændende at indgå i sessionen om kognition, hvor blandt andet betydningen af hukommelses- og koncentrationsvanskeligheder på tværs af psykiske lidelser blev diskuteret. Det er enormt stimulerende for en nysgerrig nørd som mig, udtaler Jeff Zarp Petersen, der er psykolog og ph.d.-studerende i NEAD Group, PC København, Rigshospitalet.
___________________________________________________________
Overblik over fremlæggelser af forskning og ph.d.-afhandlinger
Session 1: Billeddannende teknikker
Ordstyrer: Professor Birte Glenthøj
- Krzysztof Gbyl, ph.d.-studerende, Psykiatrisk Center Glostrup
Effect of electroconvulsive therapy on cortical thickness in patients with depression – a longitudinal MRI study - Karen Tangmose, Psykiatrisk Center Glostrup
Prediction error and glutamate in antipsychotic-naive patients with first episode psychosis - Søren Vinter Larsen, medicinstuderende, Neurobiology Research Unit, Rigshospitalet
Use of oral contraceptives is associated with altered serotonergic brain architecture - Tina Dam Kristensen, ph.d.-studerende, Psykiatrisk Center København
Kognitiv funktion hos individer i høj risiko for udvikling af psykose er associeret med globale forandringer i hjernens strukturelle netværk.
Session 2: Medicinske behandlinger
Ordstyrer: Professor Jimmi Nielsen
- Gitta Wortwien, forsker, Psykiatrisk Center København
Erythropoietins effekt på aldersrelateret kognitiv tilbagegang - Marco Møller, medicinstuderende, Psykiatrisk Center København
Proinflammatory biomarkers are associated with pre-diabetes in patients with schizophrenia treated with clozapine or olanzapine - Marie Wium-Andersen, postdoc, Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse, Frederiksberg Hospital
Antidiabetic medication and risk of dementia in patients with type 2 diabetes - Tine Houmann, overlæge, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center
Early treatment response to methylphenidate as a predictor for the long-term outcome in childhood ADHD
Session 3: Kognition
Ordstyrer: Overlæge og klinisk forskningslektor Maj Vinberg
- Jeff Zarp Petersen, ph.d.-studerende, Psykiatrisk Center København
Sammenhængen mellem funktionelle og kognitive vanskeligheder ved bipolar lidelse - forslag til fremtidige behandlingsstudier målrettet kognition - Vibeke Dam, psykolog, ph.d.- studerende, Neurobiologisk forskningsenhed, Rigshospitalet
Negative affective biases and other cognitive disturbances in Major Depressive Disorder - Nicoline Hemager, ph.d., Psykiatrisk Center København
Neurocognitive Functions in 7-Year-Old Children at Familial High Risk of Schizophrenia or Bipolar Disorder
Årets ph.d.-afhandlinger
Ordstyrer: Forskningsleder Kate Aamund
- Julie Hagstrøm, ph.d., Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center
Emotionsregulering hos børn med Tourettes syndrom - Katrine Maigaard, ph.d., Børne- og Ungdomspsykiatriske Center
Regulering og belønning hos børn med Tourette syndrom - Kirsten Borup Bojesen, ph.d., Psykiatrisk Center Glostrup
Glutamate and GABA levels in antipsychotic-naïve patients with psychosis: Associations with cognitive deficits and treatment outcome - Michaela Høj, ph.d., Psykiatrisk Center Ballerup
Implementering, tilpasning og udfoldelse af den uddannelsesrettede model RENEW-DK i to danske offentlige sektorer - En kritisk undersøgelse af facilitering af praksisændringer
Du kan finde posteroversigt og abstracthæfte fra forskningsdagen på https://www.psykiatri-regionh.dk/forskning/forskningsarrangementer/Sider/Forskningensdagen-.aspx