Sexologiprofessor - Vi skal turde spørge til patienternes sexliv

​Sexlivet bliver påvirket, når man får en psykisk sygdom. Alligevel er der en stor berøringsangst i psykiatrien, når det kommer til sex. Det vil sexologiprofessor, Annamaria Giraldi, lave om på.

Sexlivet bliver påvirket, når man får en psykisk sygdom, og en kendt bivirkning ved mange typer psykofarmaka er ændret sexlyst. Alligevel er der en stor berøringsangst i psykiatrien, når det kommer til sex. Det vil sexologiprofessor Annamaria Giraldi lave om på.

- Der er ikke forsket ret meget i seksualitet hos psykiatriske patienter. Vi ved at folk med depression får påvirket deres seksualitet meget, og vi ved, at 50 procent af dem, der tager antidepressiv medicin mister lysten til sex. Men der er behov for meget mere viden," siger professor i sexologi, Annamaria Giraldi.

Hun startede som klinisk professor på Københavns Universitet i august 2014.


Læs mere: Et løft til sexologien

Udover hende er der kun to andre professorer på det område i hele Danmark.

-Jeg håber at mit professorat kan sætte mere fokus på området, og at vi selvfølgelig kan få forsket mere i seksualitet ikke mindst hos psykiatriske patienter, siger hun.

Annamaria Giraldi holder fredag den 20. februar, tiltrædelsesforelæsning på Psykiatrisk Center København.

Deprimerede mister sexlysten
Annamaria Giraldis foreløbige forskning viser, at mange patienter med depression, får påvirket deres seksualitet voldsomt.

- Når du har en alvorlig depression mister du lysten til alt. Til at spise, til at stå op og i værste fald til at leve. Og du mister typisk også lysten til sex. Det er meget muligt, at den seksuelle dysfunktion er en del af depressionen, siger hun.


Læs mere: Bliv klogere på manglende sexlyst

Derudover er der mange seksuelle problemer knyttet til den medicin, som gives i psykiatrien.

Ifølge Annamaria Giraldi ved man, at seksualiteten bliver påvirket hos næsten 60 procent af dem, der tager antidepressiv medicin. Og man ved, at 50 procent af dem, der stopper med medicinen før tid, gør det på grund af seksuelle problemer.

Spørg til sexlivet hos dine næste 10 patienter
Til trods for den store påvirkning af patienternes seksualitet, er der også en stor berøringsangst hos behandlerne, når det kommer til at tale om sex.

- Jeg er med på, at hvis du sidder overfor en patient, som for eksempel er meget deprimeret, så er det nok ikke dér, patienten har brug for at tale om sit sexliv. Men problemet er, at for mange vænner lysten til sex ikke tilbage, når de begynder at få det bedre, fortæller hun.


Læs mere: Tal med din læge om sex

Derfor opfordrer hun til, at man som læge nævner seksualitet tidligt i forløbet, så patienten ved, at de kan tage det op, når der bliver behov for det.

- Prøv at spørge ind til seksualiteten hos dine næste 10 patienter. Du kan for eksempel spørge: "Hvordan fungerer dit sexliv?", eller "Synes du, dit sexliv er blevet påvirket af sygdommen eller medicinen?" Så kan patienten selv vælge om han/hun vil tale om det, foreslår Annamaria Giraldi.

Fakta: Professor og psykiater
Annamaria Giraldi bruger i dag halvdelen af sin arbejdstid på Sexologisk Klinik, hvor hun har ansvaret for at holde samtaler med alle, som ønsker at skifte køn. Her fungerer hun som psykiater.Den anden halvdel af tiden bruger hun på forskning. Hun er blandt andet ved at søge midler til et forskningsprojekt, som skal undersøge seksualiteten hos soldater med PTSD.

Læs mere: Sexologisk Klinik

Tiltrædelsesforelæsningen i dag handler om hendes seneste forskning i forskellene mellem mænd og kvinders motivation for at dyrke sex. Titlen på forelæsningen er 'Den lille forskel'.

Tidligere troede man, at kvinders motivation for sex i høj grad var betinget af et behov for intimitet. Mens mænds sexlyst i højere grad handlede om at tilfredsstille behovet for udløsning. Men hendes forskning viser, at både mænd og kvinder kan få spontant lyst til sex og at begge køn dyrker sex, fordi de har lyst til sex.​​​​​​

Redaktør