​​​​​

Skyldfølelse og dårlig samvittighed

​​Det er normalt at få skyldfølelse og dårlig samvittighed som pårørende. Men det er ikke altid gavnligt for hverken dig eller din nærmeste. Det hjælper til gengæld ofte at tale åbent om, hvad der er gået forud for sygommen - uden at placere skyld.​

Brug den viden, der kommer frem, konstruktivt

Når man udvikler psykisk sårbarhed og sygdom, ​er der ofte tale om komplicerede sammenhænge mellem arv og miljø. Der er mange forskellige livssituationer, der kan være med til at tippe balancen hos et menneske, der i forvejen er disponeret og sårbart.

Som pårørende kan du nemt få skyldfølelse og dårlig samvittighed. Kunne jeg havde gjort noget anderledes?

Men i stedet for at bebrejde dig selv, er det mere hensigtsmæssigt at bruge kræfterne på at være nysgerrig og prøve at forstå fortiden i lyset af det, der sker lige nu.

Når din nærmeste bliver syg og måske indlagt, kommer der typisk mange vigtige informationer frem, der før var skjulte for både dig og din nærmeste. 

Den viden kan få stor værdi for jer, hvis I bruger den konstruktivt til at forstå og håndtere sygdommen fremadrettet.

Kognitiv adfærdsterapi kan hjælpe begge parter

I psykiatrien arbejder man ofte med terapiformen kognitiv adfærdsterapi (KAT), hvor man bliver mere bevidst om sammenhængen mellem sine tanker, følelser og handlinger.

Læs mere om kognitiv adfærdsterapi som behandlingsform i psykiatrien

Et godt eksempel er begreber som årsag og skyld, der ofte konstrueres alt efter ens egen måde at tænke på. 

Hvis man som forældre fx er bange for ikke at være en god forælder eller ikke at være noget værd, kan psykisk sygdom hos ens barn blive opfattet som om, at det er ens egen skyld, at han/hun er blevet syg.

Det er den type - ofte forvrængede - opfattelser af sammenhænge, man blandt andet arbejder med gennem kognitiv adfærdsterapi. En terapiform, der også kan være en hjælp for dig som pårørende, hvis du selv oplever, at du har brug for hjælp.

Når du og din nærmeste kan tale åbent om, hvad der er gået forud for sygdommen og prøve at forstå det, uden at det handler om at placere skyld, kan det blive nemmere for din nærmeste at komme sig og for dig at være i rollen som pårørende.

Få hjælp

Det kan være en krævende proces. Hvis ikke du oplever, at der er kompetent sundhedspersonale, der støtter og hjælper dig, er der andre tilbud til dig som pårørende.​

Se hvilke tilbud, der er til dig som pårørerende​

​LYT: Hvornår har du gjort nok?

​​Pårørendementor Birgitte Janischefska fortæller, hvad du kan stille op med følelsen af skyldfølelse og dårlig samvittighed som pårørende.


Redaktør